ul. Chodkiewicza 27, 37-450 Stalowa Wola
tel. 885 692 111     tel. 885 950 949
bhppasek@wp.pl , biuro@bhppasek.pl

  •     O firmie
  •     Oferta
  •     Materiały do pobrania
  •     Kontakt

Usługi BHP

Jako specjaliści i starsi specjaliści zapewniamy najlepszą współpracę i profesjonalne szkolenia. Nasze usługi obejmują:

  • szkolenia wstępne i okresowe dla wszystkich grup zawodowych,
  • outsourcing bhp
  • analizę i przeglądy stanowisk pracy
  • dobór środków ochrony indywidualnej i zbiorowej
  • obliczanie obciążenie wysiłkiem fizycznym w pracy (wydatek energetyczny)
  • opracowywanie instrukcji BHP wg. specyfikacji zakładu pracy
  • oznakowanie stanowisk pracy zgodnie z obowiązującymi przepisami
  • doradztwo w zakresie obowiązujących przepisów i zasad BHP
  • pełną obsługę postępowań powypadkowych
  • ocenę i dokumentację ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy
  • okresowe przeglądy stanu BHP (warunków pracy oraz przestrzegania przepisów w celu podwyższenia bezpieczeństwa w zakładzie)
  • audyty z zakresu BHP
  • reprezentowanie klienta w trakcje kontroli np. Państwowej Inspekcji Pracy, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Urzędu Dozoru Technicznego, Państwowej Straży Pożarnej
  • pomoc w realizacji nakazów, decyzji, wystąpień organów kontrolnych
  • zakładanie i prowadzenie wymaganych rejestrów (wypadków, czynników szkodliwych, chorób zawodowych)
  • ocenę zgodności maszyn z wymaganiami zasadniczymi oraz dostosowanie do wymagań minimalnych
  • zapewniamy aktualną informację i pełne doradztwo w zakresie nowowprowadzanych przepisów i norm

System HACCP

Dokumentacja HACCP jest dokumentem niezbędnym dla branży gastronomicznej wymagany przez prawo oraz instytucje kontrolujące. Zapewnia on wysoką jakość usług gastronomicznych i ma znaczenie dla Klientów.

HACCP - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności związane jest z wdrażaniem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jakimi są m.in. zasady Dobrej Praktyki Higienicznej – GHP, Dobrej Praktyki Produkcyjnej – GMP oraz system HACCP. Jest to wymóg prawa.

Posiadamy doświadczenie w małych obiektach żywienia zbiorowego oraz w bardzo dużych gastronomiach. Na „swoim koncie” mamy sporą liczbę opracowanych dokumentacji. Cechujemy się nienaganną współpracą i efektywnością.

W ramach HACCP usługa nasza obejmuje:

  • Wykonanie księgi Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjne oraz wprowadzenie minimum sanitarnego, co jest niezbędne do rozpoczęcia prac nad systemem HACCP.
  • Opracowanie pełnej dokumentacji systemu HACCP: księgi HACCP ze schematami technologicznymi, przeprowadzenie analizy zagrożeń, wyznaczenie krytycznych punktów kontroli CCP, określenie procedur, stworzenie instrukcji i formularzy.
  • Pomagamy wdrażać systemu HACCP
  • Szkolenia kadry zarządzającej oraz pracowników z podstaw prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności, zakresu GHP i minimum sanitarnego oraz systemu HACCP

Ochrona PPOŻ

W ramach usługi PPOŻ oferujemy:

  • szkolenia pracowników z zakresu ochrony przeciwpożarowej,
  • opracowywanie instrukcji przeciwpożarowych dla budynków i innych obiektów budowlanych
  • przegląd stanu ppoż oraz sporządzenie protokołów stanu bezpieczeństwa pożarowego,
  • organizację i przeprowadzanie próbnych ewakuacji,
  • wykonywanie okresowych przeglądów, legalizacji i napraw podręcznego sprzętu gaśniczego oraz urządzeń przeciwpożarowych,
  • opracowywanie zarządzeń wewnętrznych oraz instrukcji z zakresu ochrony przeciwpożarowej,
  • oznakowanie obiektów zgodnie z PN-EN,
  • pomoc w realizacji nakazów i wystąpień organów kontrolnych,
  • przygotowywanie obiektów do odbiorów przeprowadzanych przez PSP,
  • doradztwo w zakresie metod i organizacji stanowisk pracy,
  • wyposażenie nadzorowanych obiektów w instrukcje przeciwpożarowe, wykazy telefonów alarmowych, znaki bezpieczeństwa dotyczące ewakuacji, znaki bezpieczeństwa dotyczące ochrony przeciwpożarowej, podręczny sprzęt gaśniczy oraz w urządzenia gaśnicze.

Ochrona środowiska

W ramach doradztwa z zakresu ochrony środowiska oferujemy:

  • prowadzenie dokumentacji związanej z gospodarką odpadami - karty przekazania opadów oraz karty ewidencji odpadów,
  • audyt wymagań prawnych z zakresu ochrony środowiska,
  • sporządzanie przeglądów ekologicznych,
  • monitorowanie stanu formalno-prawnego w zakresie ochrony środowiska oraz informowanie o zmianach prawnych dotyczących działalności firmy,
  • fachowe doradztwo z zakresu ochrony środowiska,
  • rozliczanie opłat oraz prowadzenie sprawozdawczości wraz z przekazaniem do odpowiednich urzędów,
  • przygotowanie zbiorczego zestawienia danych o odpadach,
  • sporządzanie kart charakterystyki odpadów
  • prowadzenie ewidencji odpadami
  • doradztwo w kontaktach z urzędami
  • bieżący monitoring przepisów prawnych
  • nadzorowanie firmy w zakresie wymagań wynikających z przepisów ochrony środowiska
  • doradztwo w doborze podwykonawców usług ekologicznych


Przedmiotowe usługi świadczymy w ramach jednorazowych zleceń lub stałej obsługi.

Norbert Nowak